logoweb.jpg
Contemporary student center cafe and stairway sketch

CALTECH HAMEETMAN

STUDENT CENTER

Client:  Caltech

Design Partner 

for 

Architect of Record:

Gonzalez Goodale Architects

Replacing a dark and heavily-partitioned existing Student Center, the new facility is planned to be a crossroads for conviviality and collaboration within the campus, with maximized transparency of social functions, and continuity of experience from interior to exterior spaces.

Its predominate, solid southerly mass -which houses a 100-piece band|choral rehearsal hall - also serves as an entry portal from the campus' main Olive Walk, inviting students into the provenance of the Center's dining courtyard.

The high-ceilinged cafe, lounge, and bookstore are wrapped continuously in glass, with each having conjoining outdoor spaces that are sheltered both by the building's configuration and, on the north, by the site's mature oak, sycamore, and eucalyptus trees. 

This ground floor is a broad open space, with exposed overhead structure and services.  While its initial configuration addresses current program needs, the structural openness of the plan will allow future development of social and technological programming with wide-ranging flexibility.

Caltech student center entry portal from Olive Walk
New student center outdooor cafe and glassy lounge architecture
Student Center modernist elevation drawing
Caltech Hameetman Student Center Floor plan